pexels-dany-kurniawan-12357526-scaled.jpg

Luisteraars én doeners

 

Nieuws

Alweer een nieuwe Raak ligt hier voor je, duidelijk zichtbaar met steeds een flink overzicht van wat er her en der gebeurt bij kwb en met thema’s die ons beroeren. Kwb is en blijft een sociale organisatie die gewone mensen ook een stem wil geven en zoals jullie al meerdere malen van mij gelezen of gehoord hebben, begint dat met naar elkaar te luisteren.

Maar het luisteren is een startpunt. Wij kwb’ers zijn niet alleen luisteraars, we zijn vooral ‘doeners’. Wij willen iets doen, iets organiseren, een actie opzetten, mensen helpen. Solidariteit, empathie, belangeloze inzet zijn voor ons geen loze begrippen, we zetten ze dag in dag uit om in realiteit.

En we durven thema’s ook zichtbaar maken! We steken ons niet weg, komen uit voor onze mening. En daar is de dag van vandaag lef en moed voor nodig. Want wie zijn nek uitsteekt, riskeert veel commentaar, veel kritiek. Onlangs nog toen de populaire zangeres Laura Tesoro het podium betrad na een protestactie van bezorgde burgers rond het conflict in de Gazastrook op het evenement dat werd georganiseerd ter ere van het Belgisch voorzitterschap in Europa. ”Ik kon toch niet zomaar komen zingen alsof er niets was gebeurd”, vertelde ze nadien.

Wel, beste Laura, dat had je wel gekund, maar je hebt het lef gehad om voor duizenden mensen te tonen dat je niet akkoord gaat met ontvoeringen en bloedvergieten, dat conflicten moeten uitgepraat worden en dat daar geen duizenden slachtoffers voor moeten vallen. Ze mogen mij gerust ook naïef noemen als ik dat uitspreek. Eender welk gewapend conflict kan niet goedgepraat worden.

De Vlaamse regering en De Lijn hebben de moed gehad om het openbaar vervoer aan te pakken met het nieuwe concept ‘basisbereikbaarheid’. Verandering mag, moet zelfs. Maar ik heb van in het begin de uitwerking ervan op de voet gevolgd en heb er altijd de nadruk op gelegd dat je steeds moet zorgen voor minder vervoersarmoede en een betere bereikbaarheid voor iedereen.

Het was moedig om het systeem helemaal te veranderen, maar het zou veel moediger geweest zijn om sterk te investeren in openbaar vervoer. In een dichtbevolkte regio als Vlaanderen, waar je meer en meer in files staat aan te schuiven, mag het toch geen probleem zijn om net meer mensen te kunnen overtuigen het openbaar vervoer te nemen.

Met de elektrificatie van het wagenpark, en de daarbij horende stevige prijsstijging bij aankoop van een wagen, zal in de toekomst een eigen wagen slechts weggelegd zijn voor de meest kapitaalkrachtige mensen. Een premie voor deze mensen van 5.000 euro bij aankoop van zo’n elektrische wagen is nog maar eens een voorbeeld van een pervers Mattheus-effect.

Beter was om te zorgen voor een uitgebreider openbaar vervoer in plaats van enkel te focussen op meer efficiëntie. Want na het wegtrekken van alle dienstverlening uit het platteland worden ze er nu ook nog eens beroofd van hun openbaar vervoer. De inwoners van die dorpen voelen zich terecht achtergelaten. Investeer dus beter in kwaliteitsvol en meer openbaar vervoer dan in premies voor auto’s!

Daarom, beste kwb’ers, is het tijd dat we van ons laten horen. Nadat we geluisterd hebben met onze Buurtluisteraar zullen we terug meer met onze mening naar buiten moeten komen. We moeten niet alleen zelf luisteren, maar er ook voor zorgen dat er naar ons geluisterd wordt. De volgende jaren zullen we met de resultaten van onze buurtluisteraar dit ook effectief doen. We zullen onszelf terug zichtbaar maken, wellicht ook met een nieuwe naam. We nemen onze voortrekkersrol op die we altijd hadden. En we maken samen werk van een mooier dorp, een mooiere straat, een mooier plein, een mooiere buurt!

Jo De Smet – gedelegeerde bestuurder kwb

StevenLuisteraars én doeners