16_kwbnieuws1-scaled.jpg

Kwb Brasschaat en OCMW organiseren samen sociaal feestrestaurant

 

bruisendebuurt

“50 mensen gingen van multicultureel menu”

Kwb Brasschaat en OCMW organiseren samen sociaal feestrestaurant

Eind januari opende kwb Brasschaat Driehoek, in samenwerking met Open Huis Kabas van het lokale OCMW, een bijzonder restaurant. In het ‘sociaal feestrestaurant’ ontvingen ze zo’n 40 mensen, die samen met kwb-leden de benen onder tafel mochten schuiven voor een viergangenmenu met gerechten van over hele wereld. Ook zang en dans, onder meer Syrisch en Oekraïens, ontbrak niet. Walter, bestuurslid van kwb Brasschaat Driehoek, en Inya van Kabas gaven aan Raak meer tekst en uitleg.

“Het idee is jaren geleden ontstaan bij onze kookgroep onder mannen”, steekt Walter van wal. Deze groep is jammer genoeg uiteengevallen, maar een van de kokers van het eerste uur, Gunther, opperde het idee om rond de eindejaarsfeesten eens te koken voor medeburgers die het financieel wat moeilijk hadden. Bij de bestuursvergadering van vorig jaar werd het idee terug bovengehaald, en door het bestuur unaniem goedgekeurd.”

Raak: Hoe kwam de samenwerking met Kabas er?
Walter: “Bij de nieuwe kookgroep die er inmiddels is werden vrijwilligers gezocht en snel gevonden, dus namen we contact op met Kabas, een Open Huis voor Brasschatenaren die het financieel moeilijk hebben. Ons voorstel werd door Kabas enthousiast onthaald en ondersteund. De samenwerking liep na enkele besprekingen van een leien dakje waarbij de keuken van Kabas en de cafetaria van dienstencentrum Vesalius werden aangewend. Kabas zorgde voor de inschrijvingen, omkadering en muziek; kwb Driehoek voor het koken en de bediening. Zaterdag om 10u begonnen we eraan. Om 18u werd het aperitief – humus met platbrood en knapperige groenten, verschillende mocktails en frisdrank – geserveerd. Daarna stond er nog Thaïse rode currysoep, kip (of groenteballetjes) van de barbecue met Afrikaanse saus en een Belgisch dessertbord op het menu. Zowat 16 vrijwilligers gaven in de keuken en bediening het beste van zichzelf. “

Raak: Waarom organiseren jullie initiatieven als dit?
Walter: “Voor ons kadert het in een warme en geëngageerde levenshouding ten opzichte van onze medemensen en de maatschappij waarin we leven, aanwezig bij velen van onze leden. Getuige hiervan was de overweldigende en spontane deelname van onze leden na de bekendmaking van het initiatief. De interactie tussen alle aanwezigen werd door de kwb-leden als zinvol en inspirerend ervaren.”

Raak: Inya, hoe was het voor jullie?
Inya; “De reacties van onze Kabassers waren zeer positief. Het eten werd gesmaakt; sommigen beginnen nog steeds over de heerlijke dipsaus die bij de hapjes werd geserveerd. Qua entertainment wist een zingende ober voor de nodige sfeer te zorgen. Het was een diverse groep qua leeftijd, achtergrond en origine, maar hij wist voor ieders wat wils te brengen. Op een gegeven moment zijn er zelfs aanwezigen zelf beginnen optreden door een lied uit hun thuisland te zingen of achter de piano te kruipen.
De samenwerking met kwb hebben wij zeer positief ervaren, van bij de eerste bijeenkomst tot het laatste afgewassen bord. We vonden het heel fijn dat er werd nagedacht over een toegankelijk maar tegelijk ook multicultureel menu. Het was ook heel fijn dat t de vrijwilligers zich actief mengden tussen de Kabassers; dat zorgde voor een leuke dynamiek.  Kortom: wat ons betreft een fijne ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is!”


 

StevenKwb Brasschaat en OCMW organiseren samen sociaal feestrestaurant