24_thema_kattenbos1.png

Kwb Lommel Kattenbos stak de handen uit de mouwen om lokale school te helpen

 

bruisendebuurt

“In ons bestuur hebben we alle soorten competenties: zeer handig!”

Je engageren voor de buurt, daar weten ze bij kwb Lommel Kattenbos alles van. Een rolstoelpad, een vlindertuin … er werd de laatste jaren heel wat gerealiseerd. In een lokale school staken ze handen uit de mouwen om de broodnodige herstellingen aan het dak uit te voeren. Medard vertelt.

Dag Medard, wat hebben jullie precies gedaan?

“We vernieuwden de volledige pergola (afdak) van de Eymard-school. Dat was door de jaren heen in zeer slechte staat geraakt, maar de basis was nog oké. De shingels waren echter zeer slecht, en ook het onderdak was door waterinsijpeling rot.”

Waarom besloten jullie als kwb de handen uit de mouwen te steken?

“De Eymard school is een kleuter- en lagere school voor buitengewoon onderwijs. Als kwb hebben we een zeer goede band met de school. We hoorden van een paar leerkrachten dat de staat van de pergola zeer slecht was en dat ze hersteld moest worden of afgebroken – met als gevolg dat de kinderen geen onderdak meer zouden hebben op de speelplaats. Er werden offertes opgevraagd, maar die waren zo hoog dat de school dit onmogelijk kon betalen. Dan zijn er drie: mogelijkheden, sponsors of de handen uit de mouwen steken en er zelf aan beginnen. En dan kom je uit bij de mensen van kwb.”

Hoe ging dit praktisch in zijn werk?

“We hebben een paar mensen aangesproken binnen het bestuur: een dakwerker en schrijnwerker waren bereid waren om te helpen. In ons bestuur hebben we alle soorten competenties wat natuurlijk zeer gemakkelijk is. Dan hebben we samen gekeken wat er moest gebeuren en welke materialen er moesten worden aangekocht. Doordat enkel het materiaal betaald moest worden, kon de herstelling uitgevoerd worden aan een zesde van de prijs, wat wel binnen het budget van de school lag. Zo konden we in de krokusvakantie aan de slag en nadat we de vraag hadden gesteld wie er wilde helpen, hadden we binnen geen tijd een groep van een tiental mensen. Aan de eerste fase – het ontmantelen – kon iedereen helpen, zelfs mensen met twee linkerhanden. Er werd gezorgd voor (non-alcoholische) drank en eten, er werd al eens een mop verteld … Het was een amusante bedoening, de sfeer was goed en de werken schoten op. Na een week van toch wel hard werken was ons kunstwerk klaar en we waren er met zijn allen zeer fier op. Ook de school was aangenaam verrast toen ze uit verlof terugkwamen. De nieuwe pergola werd nadien nog ingezegend met de nodige pintjes en bedankingen.”

StevenKwb Lommel Kattenbos stak de handen uit de mouwen om lokale school te helpen